Friday, December 15, 2017

Ibu Maira's Dairy : Mainannya dimana-mana


Hi semua. Cerita kali ni Nisa nak cerita pasal mainan Maira yang ada dimana-mana je. Depan TV, bilik tidur, bilik mandi pun kadang-kadang ada. Dalam kereta? Takyah cerita la, nah tengok sendiri.


Perkara ni adalah normal dan semestinya boleh dikawal. Bagi Nisa seawal usia setahun (sebelum umur 3 tahun) bagi mereka 'kebebasan'. Bila mereka dah mula ada mainan yang banyak, waktu itu kita boleh ajar mereka untuk kemas mainan mereka sesudah mereka main. Well, sekarang pun ada je ajak Maira simpan mainan dia.

Take quick guess. Berapa lama area tu boleh bersih? Semestinya sekejap. Tak sampai sehari - itu yang pasti.

Jangan stress sangat taw ni. Kalau perlu, sediakan play area untuk anak-anak kecil kita. Yang pasti mereka happy dan semestinya kita happy jugak. Memang boleh jadi sakit dan geram bila dah terpijak mainan diaorang ni. Bertabahlah ea semua.

So, kalau yang tak ada ruang untuk buat play area? Toleransi dengan anak kecil kita. Ingat mereka akan ikut setiap gerak-geri kita. Baik kita di depan mereka, insyaAllah mereka baik adabnya.
Ajar mereka adab yang boleh dipupuk seawal usia 1 tahun. Perlu sabar. Peringatan untuk Nisa juga ni. InsyaAllah sama kita menjaga amanah daripada Allah ni.

Semoga kita sama-sama saling mengingati dan tambah ilmu keibu-bapaan ea. Feel free to share idea too, okay? Nisa ni pun banyak lagi nak belajar. Terima kasih semua.

Monday, December 11, 2017

Jannah Cosmetic Meet & Greet


Sabtu yang lepas, 9 Disember 2017 diberi kesempatan dan rezeki untuk join Jannah Cosmetic meet and greet. Dapat belajar banyak perkara dan paling best sesi sharing untuk kami bertukar idea. Nisa dapat up kan knowledge make-up, facebook ads dan ilmu bisnes yang Nisa perlukan. Berbeza kalau buat sendiri sebab idea macam tak berapa nak berkembang. 

Jadi kenapa Nisa pilih Jannah Kosmetik?

Nisa suka nak make-up tetapi mostly yang ada tak tepati citarasa Nisa yang lebih prefer - natural, nude colour and less is more concept. Bila dah cuba tu, terus la jatuh cinta. Siapa kata mustahil untuk cinta pandang pertama. Ni dah berlaku kat depan mata.

Ada apa dengan Jannah Kosmetik?

Jannah Kosmetik buat masa ni ada foundation yang berasaskan Magnolia Stemcell - 60% foundation dan 40% serum. Foundation ada 3 jenis - Light, Medium dan Dark Medium. Ada juga lipsmatte and yes semua colour nude. Ada 3 colour code - Jasmine, Justica & Jane.

Meet and greet ni pun Nisa bawa sama Maira. Alhamdulillah Maira supportive sangat. Tak sangka dia pun enjoy herself. Maira pun macam nak belajar sama je. Kalau besar nanti, dia ikut jejak langkah ni - of course ibu akan support. Apa-apa pun let her choose her own path.

Terima kasih founder - Jannah Kissmi, Tuan Amir, awesome team untuk meet and greet ni.




Wednesday, December 06, 2017

Rahsia Kekal Remaja


Alhamdulillah diberi kesempatan untuk terus dan terus beri manfaat dengan pelbagai cara kepada ramai orang. Ternyata bukan mudah tetapi Nisa sangat enjoy every single moment of it.
 
 
Rahsia Kekal Remaja - FB page yang Nisa sendiri handle.
Dari sudut posting, komen semua lahhh..
Kalau sekarang budak-budak UiTM ada projek ENT kan..
boleh dikatakan ni Nisa yang handle.
 
Page like alhamdulillah syukur sangat. Terima kasih pada likers semua.
Kali ni page RKR lebih tekankan bab penjagaan muka dan rambut.
Benda yang hari-hari kita hadap dan Nisa sendiri struggle.
Jadinya dengan ada RKR, Nisa sendiri adalah pengguna dan
boleh korang namakan bahan experiment.
Tak kan, Nisa nak rekomen kat orang yang bukan-bukan. Cari penyakit ke hahaha..
Overall, memang semua membantu sangat. Bila dah jadi mak ni, selalu terlepas pandang
 
Nisa share gambar foundation Jannah Cosmetic & MYFA Hair Serum.
Tengok-tengok aje pun tak apa.
 



 


Ibu Maira's Dairy : Mainannya dimana-mana

Hi semua. Cerita kali ni Nisa nak cerita pasal mainan Maira yang ada dimana-mana je. Depan TV, bilik tidur, bilik mandi pun kadang-kadang a...

Cerita Panas Blog Minggu Ini