Saturday, November 18, 2017

Kompilasi testimoni MYFA Serum


Hi semua. Hari ni ambil kesempatan untuk buat kompilasi testimoni MYFA Serum. Nisa pun pakai dan yes jual sekali. Nisa sudah rasa hasilnya dan alhamdulillah seronok berkongsi dengan orang lain. Terima kasih pada kak solehah yang perkenalkan MYFA Serum.











Ada yang pernah dengar ke? Alhamdulillah ramai dah mula nak kenal. Harga sebotol ni RM10 je taw.
Berbaloi sangat. Dah la murah, pastu masalah rambut kita pun dah boleh selesai.

Hasil 'tangkapan' online revolution


Baru-baru ni ada online revolution. Korang taw kan? Alaaa yang 11.11 tu.. 11hb November.. haa ingat dah kan.. jadinya Nisa dengan husband pun tak ketinggalan. Kami lebih pada play safe, iyelah yang kuat shopping Nisa...jadi kali ni Nisa cuma cakap - ok atau tak... husband yang purchase kan.

Bahaya kalau Nisa yang pegang, rasanya akan banyak beli nanti.. Jadi apa yang kami beli dari Shopee?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

sebelum di buka isinya

tadaaaaa...Genki tape saiz M - 75pcs

Berapa harga dapat? Tak ingat exact amount..untuk 1 set ni kitaorang dapat RM80++ which harga asal RM118 gitu. Genki Tape ni memang susah sikit nak cari. Hari tu pergi tesco ioi city mall, putrajaya pun dah licin satu rak. Barang Maira la jawapannya. Stok buat 2 bulan. Hopefully..

Monday, November 13, 2017

Jom baca buku


Hi semua. Sejak kebelakangan ni, Nisa dah berjaya habiskan baca buku. Alhamdulillah, tapi itulah nak upgrade lagi dan best kalau ramai lagi kita boleh exchange buku. Nisa pun exchange buku dengan office mate, "Dah habis baca dah...nahh baca lah..."

Kalau benda baik, buat ramai-ramai lagi best. Takyah jauh, antara kenalan rapat pun takpe. Ataupun kalau u olls takde siapa nak exchange, jom kita buat kita-kita je..antara sedara-mara, antara officemate, antara kawan belajar...hahaha namakan la sendiri, jenuh nak list kan nanti.

Ni juga salah satu cara nak support minimalist. Apa tu? Pendek cerita, "less is more". InsyaAllah Nisa akan buat full list, buku yang Nisa nak let go atau nak exchange. Ohhh sebelum tu nak explain. Kalau let go tu maknanya akan bertukar owner, jadinya bukan Nisa lagi ownernya. Dari buku tu, terperap dalam almari dan terbiar je, ada baiknya Nisa bagi orang lain yang boleh baca.
Exchange tu Nisa masih lagi owner buku tu. Sayang la kiranya buku ni. Depends jugak nak bagi ni.
Satu lagi term, Swap buku. Nisa ada buku nak let go dan u olls ada buku yang Nisa nak. So, swap la best solutionnya. Swap ni juga perlu ada kata sepakat dari dua-dua belah. Seperti mana nisa swap buku Mat lutfi tempoh hari. Nanti boleh baca sini..

Poyo je nak buat semua ni? Hahaha tak rugi mana la. jimat duit, ilmu pun dapat, kawan baru pun dapat...silap hari bulan, jodoh pun dapat... opppsss hahaha over nau.. Nisa dah kahwin, yang ni Nisa excluded ya..

Ajak je sesiapa yang nak.. tiada paksaan. Boleh email buku yang u olls ada kat anisaanuar@gmail.com ataupun terus komen di ruangan post ni.

Booklover and support minimalist,
Anisa Anuar.

Antara buku yang Nisa nak let-go



Thursday, November 09, 2017

Beli buku preloved atau buku baru?


Soalan ni lately menjadi persoalan untuk diri sendiri sejak Nisa dah mula tambah ilmu kewangan.
Nisa ni book-lover, jadinya kadang-kadang terhad expenses bila nak upgrade lagi buku yang ada.
Alhamdulillah ada officemate pun yang suka membaca...so selalu la share apa buku yang dia baca.
Lepas tu, terus sesi bertukar-tukar buku. Ni pun cara mudah dan jimat. Win-win situation untuk
kami.

Beli pre-loved - beli dari orang yang dah ada. Kita ni jadi second owner.
Sebelum membeli, kita kena faham pre-loved itu condition buku yang kita dapat tu mungkin bukan 10/10.
Ada kemungkinan juga ada terlipat sana sini bukunya. Jika anda dapat buku yang kulitnya dibalut baik, dijaga rapi..Anda dikira bertuah untuk jadi owner kedua.

How To Talk So Kids Will Listen (exchange dengan Momen2 Matlutfi di Carousell)

Sebab owner pre-loved buku mereka 

a) Owner nak let go buku yang dia dah baca (ataupun belum baca lagi).
Ada juga kes dimana owner terbeli dua, tersilap beli. Kalau dapat less pun boleh dapat less RM1 atau
RM2 dari harga asal.

b) Owner perlukan duit untuk sambung belajar atau clear kan barang untuk mudah pindah rumah
contohnya. Jadi, kita yang bakal jadi owner kedua boleh tolong owner buku tu.

c)  owner nak beli lagi buku. Sebabkan space dah tak banyak jadinya last choice to let go dan pre-loved buku yang diaorang ada.

Kenapa beli pre-loved?

a) Harga jauh lebih murah dan kadang-kadang tak masuk akal. Satu buku boleh jadi RM5.
Harga asal RM25.

b)  Masih boleh digunakan - dijaga baik dan rapi oleh owner lama.

c) Buku dah lama tak publish dan ada owner yang nak let go, rezeki tuuu..

Kenapa beli buku baru?

a) Ada yang lebih suka beli baru. Kulit belum terusik, muka surat tidak kelepet lagi.
Mahu menjadi orang pertama baca untuk buku itu.

b)  Buku yang kita nak tu limited edition. Best lagi kalau beli kan?

c) Pengarang kesukaan. Tanda support pengarang yang kita suka. Beli baru lagi OK, jika mampu tiada paksaan.

Apa-apa pun, pre-loved atau beli sekali pun janji banyakkan baca buku taw kawan-kawan.
Tak semestinya buku novel sebab sekarang banyak dah cerita beri inspirasi macam Pelukis Jalanan, Arkitek Jalanan ataupun Hipster Hartanah. Sebab semua tu saya dah baca, hasil exchange dengan kawan dan ada jugak beli taw.

Tengah tunggu buku pre-loved sampai ni. Buku Enam Tahun Menjelang Dua Puluh, rezeki beli pre-loved sebab tak sempat nak grab masa Terfaktab buat sale baru-baru ni. Selamat membaca ea semua.

Wednesday, November 08, 2017

#61 Wordless Wednesday

semua stok handsock 'ditapau'

3 Tips membeli dari online seller dengan cara jimat


Memandangkan Nisa pun kira selalu jugak shopping online dan pada masa yang sama, online seller...jadi tak salah nak share tips nak membeli ni. Nisa boleh kongsi dari point of view from online seller. Boleh berkongsi dengan yang lain, sekiranya ada manfaat.



1. Grab bila ada promo atau free postage.


Kat sini korang akan dapat penjimatan yang berbaloi-baloi. Postage ni yang selalu kita caj untuk pos laju, eacy parcel dan seangkatan dengannya.
So, rajin jenguk bila ada ni offer ni. Promo pun sama, akan bagi jimat dari pembelian biasa.
Biasanya ada timeline, kalau kena budi bicara boleh aje online seller nak extend..tapi kalau dah offer pun lama berlalu tapi kita tak boleh nak grab, tak apa let go dulu. Uruskan mana yang penting dulu. Nanti insyaAllah akan ada yang lain.

2. Kongsi postage dengan kawan-kawan


biasanya bila kita beli lebih dari satu item, so dah boleh jimat situ. so nanti tanya kat kawan-kawan,
"Nak beli jugak ke...jom join postage sama.."
Advantage kalau satu tempat kerja ataupun rumah dekat-dekat. Nanti bila dah tengok beli benda yang sama, pastu "Alaaaa nape tak cakap nak beli jugak, kalau tak boleh join postage..."
Tak apa inform pada kenalan, sama-sama untung pulak tu. Nisa selalu buat dengan mommy Nisa, kalau dia nak beli Stokin Soka..sama ada hantar ke alamat kampong atau alamat Nisa.

3. Beli borong atau pukal


Beli sekali banyak selalunya dapat murah sikit. Ikut budi bicara atau SOP online seller tu.
Caranya : kumpulkan order satu office, satu kawasan kejiranan untuk beli barang tu.
Kalau anda kak long atau abang long kawasan lagi banyak advantage disitu. hahaha.. ke arah kebaikan taw. Jangan macam-macam.

 

Selamat berbelanja dengan cara bijak ea semua.

Tuesday, November 07, 2017

Celebrate 1 year Anniversary work

 
Alhamdulillah finally I have complete a year of work
with this awesome team.
Counting years for more challenging journey for us.
 
We celebrate it at Full House, Sunway Pyramid.
I went there just walking from my office.
It took about 20 minutes of walking.
 
credit to my team picture. Please ignore my serious face. I wasn't ready for it.
 
I bet Maira will love this place.

 
 


Friday, November 03, 2017

3 Post Padu dari Anisa Anuar official blog Oktober 2017

 
Lately seronok pulak menulis.
Gunakan platform blog sebaiknya untuk gilap skill menulis.
Jadinya korang dah terjah ke?
 
Semua ni hasil posting dan publish pada bulan Oktober 2017.
 
syukur pageview hari demi hari makin naik
 
Basically, posting hasil pemerhatian saya.
Sesuai untuk sesiapa mencari good quality Stokin Soka
yang sentiasa ada design baru dan pentingkan keselesaan.
Jaga aurat adalah bonus di dunia dan akhirat.
 
 
Posting ni berkaitan Malaysia Airlines dan Traveloka.
Banyak perkara yang Nisa sendiri pun belajar.
Macam mana nak dapat tiket murah. Penting taw.
 
 
Yang ni, memang dah jadi rutin harian Nisa untuk menulis.
Perasaan, apa yang berlaku, my point of view.
Ini cara Nisa jaga diri. Keep motivate myself. Learn appreciate apa yang berlaku hari-hari.
 
 
Jangan malu-malu taw nak komen. Bagi komen yang membina taw.

Selamat membaca semua.

Terima kasih daun keladi, lain kali Nisa review lagi.

Thursday, November 02, 2017

Senangnya sweet dengan orang tersayang

Hari ni seperti biasa di tempat kerja. Siapkan tugasan yang perlu disiapkan, makan tengah hari bersama kawan-kawan, pergi balik kerja hadap traffic jam.

Balik rumah rehat di ruang tamu. Lihat keletah suami baring, letak tangan di kepala. Uruskan dan main dengan Maira, itulah yang akan ku lakukan.

"Pergilah mandi, cuci rambut. Kasi ringan sikit kepala."

Entah kenapa hati ni rasa mesti buat sesuatu nak bagi surut kepenatan suami. Main dengan mainan kegemaran Maira, tak lupa juga ke hulu ke hilir, bawak Nana.
Dah macam anak no dua pulak Nana (watak Didi & friends) ni. hehehe..ehh mana kita..
Setelah selesai suami - mandi & solat.

"Awak..sini kejap. Rambut awak basah lagi kan?"
"Haah. Nape?" cepat-cepat ambil MYFA Serum..letak di telapak tangan dan picit 2,3 kali.

"Hari ni nak massage kepala. Hulur je.." Okay bunyi macam ganas, tapi tu lah sweetnya taw.

"Okay dah siap..." lepas selesai urut kepala dengan MYFA Serum.
"Ehh..dah ke..lagi,lagi..." alahai layankan aje la. Bukan susah pun nak buat.


Ni untuk yang dah kahwin je taw. Yang belum, jangan gatal pulak nak buat. Buat kat ayah dengan emak pun boleh, bila lagi nak sweet gitu kan.

Wednesday, November 01, 2017

Bila Mereka sudah bersedia


Bila kita boleh terap anak kita solat? Jawapan mudah

Bila mereka sudah bersedia

Bukan dalam keadaan memaksa, biarlah secara semula jadi. Boleh mulakan, "Jom solat sama dengan ibu.." atau "Teman ibu solat zuhur sama nak?"

Percayalah mereka cepat belajar dan tangkap pergerakkan kita ketika solat. Maira sendiri boleh tiru saya solat seawal 18 bulan. Aippp, jangan bandingkan taw.  Lain keupayaan anak, lain masanya. Kalau belum lagi, terapkan dan buat konsisten. Tidak mengapa dia duduk di tepi dan akan sendiri duduk sebelah kita.

Mummy Nisa pulak lain kes, "Nisa, kawan mummy tengah cari telekung untuk anak dia..Asyik nak pakai telekung ibunya pulak.."

Jawapan ku "Sikit punya hal, boleh setel. Nanti Nisa suggest set telekung dengan sejadah ea" Hahahaha bukan gitu jawapan ku...tapi lebih kurang la. Tolong orang setel problem ni pun dah jadi satu kepuasan bagi Nisa. Semoga dapat manfaat semuanya.




Kompilasi testimoni MYFA Serum

Hi semua. Hari ni ambil kesempatan untuk buat kompilasi testimoni MYFA Serum. Nisa pun pakai dan yes jual sekali. Nisa sudah rasa hasilnya ...