Friday, June 30, 2017

3 Cara nak dapatkan post terbaru dari Anisa Anuar official blog

 
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Okay lah straight forward je post kali ni,
 

Cara-cara nak dapatkan post terbaru dari

Anisa Anuar official blog

 

Ada 3 cara mudah boleh korang buat.
 
 
Yang pertama, of course dengan jadi follower blog ni..
and directly akan dapat update kat reading list.
 
 
Yang kedua, tekan butang "Subscribe" atas nun kat blog ni.
Nisa baru create butang "Subcribe" ni, so feel free to subscribe ea..
 
 
 
Last but not least, FB page.
Mostly my silent reader and my friend yang like.
Tak berapa war-war kan sangat page ni kat personal FB.
For me, sape nak like boleh aje.
Any update Nisa akan letak sini. Cuma kadang-kadang lambat jugak la.
Ada jugak buat throwback post-post yang lama.
 
 
Senang je kan? Mana-mana cara pun boleh.
InsyaAllah semoga semua mendapat manfaat dari blog Nisa ni.
 
 


Thursday, June 29, 2017

Best bila datang awal


Sebenarnya ada satu kepuasan dan menjadi habit untuk datang awal.. terutama datang ke tempat kerja. Boleh jugak sebab alasan nak elak jemteruksss tu. Tapi dalam banyak-banyak sebab, kena ikut timing encik husband masuk kerja. Dia kena masuk pukul 7 pagi, jadinya untuk Nisa tak lambat tu susah sikit. Melainkan sebab jem teruk yang Nisa pernah lalui, pukul 6 pagi keluar rumah dan pukul 9 pagi baru sampai office. Itu pun lepas hantar Maira.

Ada jugak yang tanya, "Dah datang awal, tidur ke kat surau?"

Jujurnnya, tak pun. Sebab banyak benda Nisa nak kena buat. Bukan buat kerja office pun. Rutin pagi-pagi. Yang sememangnya bila start waktu kerja, just nice Nisa punya rutin settle dan sempat jugak la setengah jam, belek-belek email dan task awal pagi tu.

Pokok pangkalnya, pengurusan masa kita tu penting. Nisa sendiri pun lebih suka sendirian waktu pagi dan lunch sebab masa Nisa tak sama dari segi pengurusan dengan orang lain.
Sempat jugak pagi-pagi bersosial media, tulis jurnal dan blog-walking. Kalau tak sempat, lain kali cari masa untuk catch up.

So korang macam mana pulak?

Wednesday, June 28, 2017

Sharing : Tips Duit Raya


Assalamualaikum semua.. Alhamdulillah bertemu kita lagi dengan bulan Syawal dan waktu seperti ini kita ambil kesempatan untuk ziarah-menziarahi dan paling yang dinantikan Duit Raya. Nisa rasa tak salah untuk share bab ni dan sumber tips ini dari twitter @kewangangraduan



  1. Percaya dengan konsep sedekah.
  2. Percaya Rezeki Allah luas
  3. Beri apa yang kita mampu, jangan nak jaga hati orang sangat sampai rasa ralat nak bagi
  4. Bukan berdosa tak bagi atau beri amaun kecil
  5. Budak bising dapat tahu amaun kita beri, kita tahu salah siapa budak tu jadi macam tu (adab)
  6. Tahu gunapakai RM1/RM5
  7. Tahu ini dengan sedekah peluang dapat pahala tapi rasa ralat sebab duit habis (bagi sahaja apa yang termampu)
  8. Utamakan yang utama : mak ayah, adik-beradik, anak buah, atuk nenek
  9. Kenapa malu bagi RM1 atau RM2? Jangan rasa malu. Lagi malu bila kita bising duit tak cukup nanti (mengungkit : "kalau lah aku bagi...")
  10. Masa bagi selitkan sekali ayat "jangan buat beli jajan, simpan duit ni jangan membazir", ingatkan mereka untuk jadi Financial Planner diri sendiri
  11. Jangan tak pandang RM1 ni (cukup untuk 100orang atau 50 orang)
  12. Kalau anak menerima, jangan pula orang tuanya ambil duit anak guna buat bayar tol (simpankan dalam Tabung Haji)
  13. Akhir sekali, biar pemberian tu ikhlas dan jangan memberi tu membuat kita mengungkit dan bising tiada duit lepas tu.


Semoga bermanfaat pada semua. Selamat beraya semua. Raya kan sebulan.

Tuesday, June 27, 2017

Selamat Hari Raya Aidilfitri


Selamat Hari Raya kepada semua pembaca blog Anisa Anuar official blog ini.
InsyaAllah akan Nisa teruskan niat dihati untuk share perkara-perkara yang bermanfaat
dan ini adalah salah satu saham akhirat Nisa dalam menyampaikan ilmu yang Nisa tahu.


Terima kasih kepada semua. Nanti Nisa singgah blog korang ea.
Sayang semua. Alhamdulillah dengan kurniaan pemberian dari Allah.
Daripada empunya blog,
Anisa Nadhira Anuar

Wednesday, June 21, 2017

Pengalaman jadi Home Tutor


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semuanya. Terdetik dihati nak menulis sharing pengalaman selepas ada kawan pm tanyakan pasal home tutor ni. Katanya wife dia nak mula berkecimpung bab ni, just as husband...dia nak mintak opinion (which is I am so delightful to tell about it).

Jadi home tutor ni kerjanya macam mana.. depends on the client tapi situasi Nisa, I need to go to their house to teach them. Biasanya one-on-one teaching, senang lagi nak fokus. Ada jugak lebih seorang untuk diajar dan Nisa pernah handle seramai 5 orang, seriously penat sikit dan banyak kerja sikit. Ada jugak satu parents mintak ajar kakak dan adiknya (seorang sekolah rendah, seorang sekolah menengah) yang ni Nisa advice kena pandai manage supaya tak ada yang macam pilih kasih. Maksud Nisa kita mungkin banyak spend dengan kakaknya sebab tahun ni dia nak PT3, jadi yang adiknya macam tidak berapa difokuskan. Jadinya, bahan mengajar memang main peranan untuk situasi ni.

Tips untuk newbies yang baru nak berkecimpung Home Tutor


1. Pilih berdekatan dengan rumah. Paling-paling pun travel dalam 15 minit untuk ke rumah client. Kenapa? Senang kita bajet timing dari rumah kita. Kalau kita lambat tiba ke rumah client, boleh beri bad impression dari segi kredibiliti kerja kita.

2. Pilih subjek yang kita selesa untuk mengajar. Kalau kita mahir subjek Matematik, teruskan mengajar yang tu. Kita boleh mengajar dan membimbing mereka dengan lebih yakin.

3. Study dahulu bahan untuk kelas yang akan datang. Study apa? Sukatan pelajaran dan boleh mula dengan basic untuk kelas pertama. Dari situ kita boleh tahu aras penerimaan student kita tu. Jika dia boleh buat dengan pantas dan cepat catch-up, kita boleh buat yang next level tapi harus perlu ingat tak semua student sama level nya. Tugas home tutor ialah bimbing mereka untuk lebih faham apa yang mereka tertinggal dari sekolah.

4. Tanyakan juga bagaimana cikgu mereka ajar di sekolah. Kenapa? Harus diingatkan yang memeriksa kertas exam mereka ialah guru sekolah mereka. Nisa memang suka nasihatkan apa-apa ilmu utamkan dari sekolah. Cara yang macam mana cikgu mereka ajarkan, dan Nisa hanya bantu gilapkan dan bagi tips contohnya lepas membuat jalan kira, selalu remindkan buat checking.

5. Sentiasa jaga hubungan client. This is part of Public Relation. Untuk jangka masa yang panjang, kalau client kita suka dengan kita, akan automatik 'mouth-to-mouth' marketing. Diaorang akan rekomenkan kita pada kenalan mereka. Haah memang boleh jadi...


Cukup la 5 tips ni dulu. Ada lagi ke? Hahaha tak ada la sangat, just Nisa nak citer pengalaman memang best even best friend Nisa pun ada yang terjerebak dengan Home Tutor lepas Nisa buat. Benda baik kan, apa salahnya berkongsi...okaylah kalau rasa entri Nisa ni bermanfaat, feel free to share. Nisa halalkan siap-siap ehehe...



Monday, June 19, 2017

Checklist sebelum balik kampung [versi pre-raya]


Assalamualaikum semua dan salam ramadhan buat semua. Tengah break kerja sekejap, tiba-tiba datang idea nak tulis entri post. Jadinya mood kerja macam 'a little bit' ke laut tapi cuba jugak fokus sehabis baik. Sekarang fikir nak balik kampung, nak rehat beberapa hari (yang mungkin tak berapa rehat sangat nanti)

Jadi, jom tolong Nisa buat checklist sebelum balik kampung. Sebabkan Nisa nanti yang buatkan bab-bab kemas beg satu family yang Nisa perasan ada je akan tertinggal barang. Dulu rajin jugak conteng-conteng checklist, sejak dah umur nak bertambah ni, jadi macam tak terbuat pulak. Padahal tak ada susah mana pun.

Checklist utama:

1. Kereta servis?

2. Kuih raya? Kek lapis Sarawak raya?

3. Pesanan barang dari kampung untuk dibawa?

4. Security rumah? Perlu tukar kunci mangga?


Personal listing


1. Baju untuk raya pertama - complete husband, saya dan Maira punya.

2. Kasut + selipar atau sandal.

3. Baju harian. T-shirt, casual, seluar jeans untuk lebih kurang 5 hari di kampung.

4. Toiletries - sikat, berus gigi, bedak

5. Makanan Maira. Botol susu. Peralatan pam susu.

6. Mainan Maira. Tak nak bagi dia bosan sepanjang dalam kereta nanti.


Nape nak kena buat checklist ni? Because sometimes I have this kind of feeling - not so pleasant expression. Korang tahu kan rasa dia macam mana. Rasa dia macam semua benda korang dah buat, confident gila dah setel...but deep inside rasa macam "ada lagi yang macam lupa...apa eh..."

sabar aje la
Okay lah korang semoga berjaya buat persiapan raya. Hati-hati balik nanti.. uittt macam awal je nak wish ni hahaha...lantak la labu, mood dah nak kelaut jugak.. Ya Allah untuk beberapa hari ni, jaga la mood ku ni untuk menjaga keberkatan ku dalam mencari rezeki.

Sunday, June 18, 2017

Ginger si kucing yang manja



Seekor kucing yang dengan sendirinya datang ke rumah kami. Kiranya tiada tuan dan seperti tiada tempat berlindung. Kami sekeluarga susah untuk membela haiwan peliharaan seperti kucing, sebab tak ada orang yang mahu bersungguh membela. Tetapi lain pula buat Ginger. Mula singgah ke rumah kami, sama hari bermulanya hari saya berpantang di kampung selepas bersalin. Pada mulanya syak, kucing ni sesat ataupun kepunyaan orang lain dan hanya mahu menyinggah.
Hari berganti minggu dan bertukar bulan, kucing ni masih disini dan kami bercadang untuk belanya. Nama Ginger diberi oleh adik saya, entah kenapa. Sebelum Ginger hantar ke vet, bapak saspek dia ni betina. Terkejut bila balik dari vet, katanya Ginger ni jantan. Kata bapak, gelagat macam betina pemalu gitu, main pun sopan sangat. Terus kena kasi (sunat) si Ginger.




Bermula episod manja, Ginger dan kami sekeluarga yang anggap Ginger seperti adik saya. Bahasakan Bapak dan Mummy macam mana saya bahasa kan Bapak dan Mummy, jadi kiranya Ginger ni adik saya la kan? Bila Nisa bahasakan kakak, macam paham je hahaha...bertuah Ginger..
Bila ditegur, Ginger menyahut. Bila kata jangan kacau Maira, Ginger seperti faham apa Bapak cakap. Waktu itu, saya rasa pertama kali kasih sayang kucing dengan keluarga saya. Selalunya tengok orang lain bela kucing, tak sama rasa bila sendiri yang bela. Secara teknikal, saya tak jaga dia sangat. Cuma bila balik kampung, dapat main dengan Ginger. Itu pun takut-takut berani nak main. Pelik kan suka kucing tapi takut main dengan kucing. Takut diaorang (dia-ekor) gigit atau cakar aje.

Lebihan rezeki


Sebelum mulakan entry kali ni, nak ucapkan rasa syukur dengan rezeki yang ada sepanjang menguruskan bisnes kek lapis Sarawak sempena raya. Alhamdulillah dengan usaha dan berserah kepada Allah soal rezeki, adanya rezeki lebih Arissalicious dapat dan ternyata tidak salah untuk berkongsi.

Arissaliciouscake

Masa sahur siap-siapkan pack dalam bekas Tupperware, tak lupa plastik kecik untuk masukkan kek lapis yang ada. Antara flavor yang ada red velvet cheese cake, Cadbury cheese, Oreo crunchy cheese, masam manis. Ini adalah flavor yang top-top orang order dalam bulan Ramadhan ni.

Dengan izin Allah, hari Jumaat petang tu hujan lebat yang amat dan ramai seperti menjangkakan tak sempat nak sampai berbuka di rumah on-time. Tiba-tiba kawan yang Nisa bagi kek lapis ni datang tegur masa Nisa tengah tunggu husband datang, "Nisa..rasanya hari ni berbuka dengan kek lapis yang Nisa bagi ni kot..."

Tergelak hati mendengar. "Alhamdulillah..kek lapis ku ada memberi manfaat kepada orang hari  ni..." sempat hati ni bermonolog berlatarkan hujan lebat bersama angin yang kuat pada waktu itu.


Coretan pendek,
Anisa Nadhira Anuar
Tukang menguruskan Arissaliciouscake

Saturday, June 17, 2017

Ramadhan yang hilang


Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Salam Ramadhan juga. Apa yang Nisa maksudkan Ramadhan yang hilang? Banyak boleh relate kan.. cerita kematian, kehilangan tapi Nisa tak nak fokus yang itu sebab semua itu ketentuan Allah. Cuma yang buat Nisa sedih, bila ramai orang ada kesempatan menulis komen negatif. Paling tak best, Nisa baca ada yang tulis diawal pagi. Awal-awal pagi sudah negatif, Nisa percaya hari dia susah sedikit nak okay. Alhamdulillah kebanyakkan kawan Nisa di sosial media memberi aura positif dan tipulah kalau tak ada negatif. Nisa selagi boleh mahu akan elakkan negatif.

Macam kisah bukak aib, walaupun di bulan Ramadhan seperti tidak menghormati bulan yang mulia ini. Dari kisah bukak aib, komen tanpa usul periksa dengan tahu menghentam sahaja sampai kepada semua benda dipandang tak elok apa orang tu buat. Sedihnya macam ni..

Nisa tak tahu macam mana nak betulkan ni, tapi diharap dengan penulisan yang ringkas ni dapat sampaikan apa yang nyata, rasa Ramadhan yang hilang. Semoga diberi kesempatan dan hidayah dari Allah. Syukur diatas nikmat yang diberi. Wallahualam.

Tuesday, June 13, 2017

Bestnya buku Pelukis Jalanan


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semuanya. Alhamdulillah syukur ke hadrat illahi dapat baca buku yang bagi Nisa memang memberi impak dari cara Nisa berfikir. Fikir tentang apa.. nanti Nisa ceritakan..

Mula tahu Teme Abdullah ni dari blognya.  Antara post Teme yang Nisa ingat kes Cadbury halal haram yang ada lukisan katun. Bagi Nisa, Teme ni misteri sangat dan sebenarnya itu kekuatan dia dan 'identiti' dia. Buat kita tertanya dia ni siapa.. dan Alhamdulillah Allah berikan kelebihannya dengan lukisan yang sangat awesome plus penulisan dia yang not trying too hard (because I am one of the yang try too hard).

Lepas Nisa baca Pelukis Jalanan ni, Nisa sebelum ni ada satu impian yang Nisa ingin capai...tapi Nisa macam lebih menjerumus nak kearah berlainan arah, maksudnya dari segi keberkatan tu kearah tidak baik. Buat Nisa terfikir untuk apa aku buat. Terutama untuk blog. Aku suka menulis tapi untuk apa aku menulis.. Cerita Teme yang pernah kena sabotaj, itu pernah jugak lalui tapi tidak sampai nak masuk court. Hanya effect pada markah final exam. Buat decision yang tak masuk akal, untuk keluar zon selesa...pun dah buat. Cumanya Nisa ada juga rasa kesal apa berlaku, which is I am not supposed to feel that.. seolah-olah mempersoalkan apa yang ditentukan Allah.

Panjang pulak bebelan kali ni. Pada yang belum baca, serious korang kena baca..dan Nisa rasa memang patut buku ni dapat BESTSELLER DI MPH.


Kredit beli dari IG : ikhwah.bookstore 
Good service, layan dari start tanya sampai dapat buku ni memang baik. Masa Nisa dah siap payment semua, kena tunggu beberapa hari sebab cepat sangat sold out bukunya... Penangan betul.. Semoga bisnes lebih success. Ohh siap dapat free gift, sempena bulan Ramadhan ni.

Monday, June 12, 2017

Nisatalk : Kenapa kita nak review?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semuanya. Kalau perasan Nisa macam rajin pulak buat review lately kan? Tengah ada masa ni, boleh lagi ambil masa nak menaip. Jadi kenapa kita review sesuatu perkara contohnya yang ramai mostly blogger buat - review makanan, blog dan tak lupa juga produk. Macam Nisa personally apa-apa yang Nisa rasa best untuk dikongsikan, blog ni akan jadi Nisa menceritakannya.

Kenapa REVIEW?

Review ni sebenarnya membantu pada kawan-kawan kita yang lain apa dia rasa selepas buat sesuatu perkara. Ceritakan balik kepada ramai orang. Yang secara tak langsung, bantu 'promote' kan orang lain. Review juga lebih kepada feeling kita sebagai pengguna ataupun dipanggil testimoni. Biasakan dengan perkataan testimoni tu.

Bagus ke REVIEW ni?

Pada sesetengah orang amat membantu. Apa-apa pun review ini lebih kepada pendapat seseorang terhadap sesuatu perkara. Jika baik sesuatu benda itu, review nya jugak akan baik juga. One of technique, mouth-to-mouth but in terms of convert it into the blog.

Tips untuk REVIEW

Nak menulis review itu sememangnya mudah, hanya ikut apa kita rasa dan Nisa pun bukan lah yang pakar nak beri tips tapi boleh gunakan guideline ini jika bermanfaat.

  1. Betulkan niat sebenar untuk review. Hanya $$$$$ semata-mata, famous ataupun ingin membantu orang lain. Tidak perlu beritahu apa niat itu, biar itu jadi antara kita dengan Allah. Itu sebaiknya. InsyaAllah.
  2. Menggunakan perkataan yang positif sebaik-baiknya. Bukan hanyalah untuk 'memuji' semata-mata tapi percayalah penggunaan perkataan yang baik lagi membuat ianya akan lebih semangat untuk penambah baikan.
  3. Elakkan review yang berunsurkan bash. Ini tak best, itu tak best. Sebaiknya berkaitan complaint, boleh direct ke customer service mereka ataupun personal message memainkan peranan. Tak semua benda perfect, dan tak perlu semua perkara ditularkan.
Jadi semua orang layak mengeluarkan suara bila review ini. Kalau Nisa pulak, benda baik mesti dikongsikan dengan orang lain. Apa contribution Nisa dapat dari tu, tidak larat pulak nak fikir benda itu. Penulisan Nisa pun lebih kepada apa Nisa cakapkan, kalau ada yang faham penyampaian Nisa ni  pun sudah memadai bagi Nisa. 

Selamat ber-review semua. Semoga post ini beri manfaat kepada semua. InsyaAllah.


Tuan empunya blog,
Anisa Anuar

Sunday, June 11, 2017

Review buku : Your Daily Brain


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semuanya. Mood review datang la guys, kasi chan la eh...tapi kali ni review buku yang Nisa belikan kat BigBadWolf. Ini antara buku yang Nisa tak fikir banyak, terus grab dan ready check out. Belum baca lagi, dah tak sabar nak baca. Tajuk dia yang Nisa suka.

Overall buku ni bagi simple explanation benda yang Nisa pernah fikir. Macam... pagi-pagi macam tak fikir apa pun tahu drive tup tup dah sampai. Bila sampai rasa macam...ehh sampai dah eh.. kiranya buku ni bagi explanation dari segi saintifik research - statistik (memang bidang Nisa pun) dengan bab-bab bahagian otak ada la kaitan hormone.. siap selitkan tips lagi contohnya nak bagi better multitasker..atau pun nak bagi hari tu produktif yang tiptop..


Jadi kalau ada yang nak cari idea buat thesis yang berkaitan daily life, Nisa suggest korang boleh start sini... Jadi nampak buku ni kat BigBadWolf, grab taw..tapi tak tahu la ada lagi tak..

Okay la..see you guys on my next review..

Blog Review - Nour Adieb, Blog Mayy Jie & coretan bulan


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semuanya.. Dah lama sebenarnya tak buat blog review, jadinya hari ni tergerak hati nak review 3 blog ini. Mereka adalah nourayuadieb , Mayy Jie dan coretan bulan .

Nisa boleh samakan mereka ni menulis blog ada berkaitan personal, blog dan
juga review. Suka ketiga-tiga blog ni, masing-masing design simple and yet nice to watch. Sempat blog-walking blog mereka dan tak sabar nak baca lagi. Walaupun ada komitmen masing-masing tapi tulis tu tetap ada. Pada korang yang tak baca lagi blog diaorang ni pergi la.. mana tahu yang tengah nak mencari ilham apa-apa, tiba-tiba pergi blog diaorang and jumpa apa korang nak (atau mungkin jodoh korang ke...ahahha overrr pulak.. tiba-tiba nak jadi match-maker)

Nah, Nisa tepek gambar header blog diaorang dan jangan lupa pergi terjah taw.. ehh jangan lupa follow diaorang jugak. Apa- apa yang menarik dari blog diaorang yang boleh korang terapkan, nanti kongsi dengan orang lain jugak okay? Tak susah pun nak buat..

Okay la Nisa nak blog-walking lagi ni. Blog mana pulak Nisa nak review ea..






Friday, June 09, 2017

Uda Murni Homestay, Kota Bharu

Assalamualaikum semua dan selamat sejahtera. Post ini dikhaskan kepada mereka yang sedang mencari homestay di sekitar Kota Bharu. Homestay yang Nisa personally nak recommend kan udamurnihomestay terutama jika ke KB seramai 10 hingga 15 orang. Wooowww ramainya!! Haah serious la ni.. Homestay ini adalah rumah banglo 2 tingkat terdapat 4 bilik dan 3 bilik air. Okay sangat dah ni. Yang paling best ada aircond di bilik utama, peti ais dan dapur disediakan. Tak lupa jugak ada ruang parking. Kemudahan ini sangat diberi dalam tip top condition, itu semestinya. Baru cerita bab kondisi rumah, seterusnya kemudahan yang boleh kita dapat dengan pin point dari udamurnihomestay

kemudahan :
  •  5km dari airport dan UMK Kampus Kota Bharu
  •  5km dari pusat bandar
  •  10km pergi Pantai Cahaya Bulan
  • 11km pergi ke Wakaf Che Yeh
  •  200 meter dari masjid
  •  20 minit pergi ke KB Mall
  • 9 minit pergi ke Kopitiam Kita
  •  berdekatan dengan kedai 24 jam ( 7eleven ) dan restoran
  •  dobi layan diri 24 jam
Bagusnya..banyak kemudahan.. Nak cari makan sarapan, tengah hari semua senang. Seriously, Nisa kalau stay Kota Bharu ni bab makan memang 'heaven'. Antara benda yang paling Nisa excited tiap kali balik Kota Bharu ni. Tempat shopping pun ada yang murah-murah. Masjid dekat sangat dengan homestay ni, jalan kaki je - seberang jalan. Tahu korang excited kan.. 

Facility sudah. Kemudahan pun sudah. Apa lagi yang Nisa tinggal? 

Ohh yea.. mesti la korang nak tahu budget jugak kan. Harga untuk stay sehari RM250. Berbaloi kalau boleh muat seramai 10 orang plus facilities dengan kemudahan. 

Alamat udamurnihomestay Lot 1099, Jalan Anggerik, Taman Uda Murni, Kota Bharu, Kelantan.

Meh Nisa bagitaw macam mana nak buat reservation. 
  1. Direct call. Boleh contact owner udamurnihomestay .  0183891099 ( zainudin ) atau 0183871099 ( rossmawati )
  2. Message FB page https://www.facebook.com/udamurnihomestay/
Nak cepat, direct call aje..whatsapp pun boleh.. Nisa cadangkan booking awal-awal taw. Selewat-lewatnya 2 minggu sebelum nak datang Kota Bharu. Takut time korang nak guna homestay tu, dah ada orang booked.

Lepas korang dah booked, ready to go to Kota Bharu deh.. Selamat Datang ke Kota Bharu, Nisa ucapkan. Have fun kat sana,okey?




Monday, June 05, 2017

Signal bukan beli berasingan, gunakan sebaiknya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Post kali ni more on luahan rasa as a driver. Straight to the point la ea, post ni nak beri teguran pada pemandu kat luar sana untuk JANGAN MALAS bagi signal bila nak tukar lane mahupun masuk simpang sebab SIGNAL bukan beli secara berasingan. Sian beli kereta mahal-mahal, end up tak pakai.

Baru je berlaku, ada this one lady...kereta cantik tapi sayang attitude memandu tarak cantik langsung. Dah bagi signal nak tukar lane, kita ni dah bagi la space untuk dia masuk..pastu teragak-agak and cancel tukar lane. Selang beberapa saat, dia pergi tukar lane WITHOUT SIGNAL ok..memang tak ada makna nak bagi la. My style : nak masuk lane depan kereta aku, please la bagi signal..kalau tak korang memang tak dapat masuk.  (melainkan mood baik gilaaaa) Dah la tak bagi SIGNAL lepas tu dia angkat tangan sebab tak puas hati.. I was like "What the....!!" Apa lagi aku siap bagi signal kiri kanan la nak AJAR hahaha yang ni emosi aku je lebih..kalau that lady terpelajar, maybe dia paham signal aku tu maksud apa..

So, please ea korang...tak susah pun nak bagi signal. Pada korang yang pernah lalu depan kereta aku, bagi SIGNAL terus tu jugak aku doakan Allah permudahkan urusan korang. Itu cara aku berterima kasih pada korang. Pada yang bagi SIGNAL, Angkat tangan tanda terima kasih plus senyum...itu extra and extra aku doakan. Apa aku doakan tak perlu tahu yang pasti aku doakan yang baik-baik je.

Jom jadi perihatin dengan lebih mengunakan signal dengan sebaiknya. Terima kasih u olls...


Sunday, June 04, 2017

Cerita blog

Sebabkan hari ni macam rajin sikit nak belek-belek blog, terlintas nak tengok blog mana masih lagi aktif. Iyelah nak kata baru, dah nak masuk 6 tahun jugak Nisa dengan blog ni..

Nisa sentiasa baca blog-blog yang sedia ada untuk beri inspirasi Nisa menulis. Seronok bila baca karya orang, terutama datang dari hati. Korang pun rasa yang sama kan..

banyak jugak kan...
Ehh ada yang Nisa tak follow lagi ke? Boleh je letakkan link ea. Tak ada spesifik syarat. Janji ada blog, itu je. Tengah nak check blog-blog yang tak ada, bagi laluan pada blog lain pulak.

Terima kasih. Salam Ramadhan semua.

Redha dengan barang yang hilang

Berlaku sendiri dalam hidup ku. Diduga bila barang yang amat berharga hilang. Perasaan untuk ada redha tidak mudah pada awalnya dan akhirnya ku pilih untuk berserah pada Allah.

Pada hari tu, saya dan sekeluarga hadirkan majlis akad nikah saudara sebelah suami. Terkenang bila kahwin 2 tahun yang lepas. Bila masanya pembatalan air sembahyang, bertambah terkenangkan lagi peristiwa semasa suami berikan gelang tangan emas. Waktu itulah, barang berharga ku itu sudah tiada di pergelangan tanganku. Risau? Semestinya. Tak duduk tenang senang cerita. Mula fikirkan bila kali terakhir perasan yang gelang sudah tiada. 

"Patut rasa macam kosong je tangan.."

Kali terakhir membukanya bila bersalin dan berpantang selepas bersalin. Suami waktu tu nampak macam hampa, sebab menghilangkan pemberiaan bermaknanya. Saya rasa seperti "tidak perlu berikan barang-barang seperti kerana kecuaianku."

Kembali ke rumah, ceritakan pada mummy dan bapak. Sama-sama ikhtiar mencari kawasan rumah, namun tidak jumpa. Bapak mula bersuara.

"Kalau ada rezeki kakak dengan gelang itu, adalah nanti jumpa. Redha dengan hilang tu." 

Ayat tu seolah-olah seperti menampar dimuka ku pelahan tapi tusukan terus dikalbu. 

"Hmmm..baik.."

Berat hati ini untuk menjawabnya. Sepanjang hari tiap kali solat, ku mohon pada Allah untuk kuatkan hati untuk redha dan berserah kepadaNya dengan barang berharga ini. Barang yang sesungguhnya memberi sentimen yang amat bernilai.

Selang beberapa hari kemudian,

Datang seorang perempuan hujung 20-an dan mungkin awal umur 30-an menghampiri ku di dalam surau. Dia berkata dengan lembut.

"Hmm..awak...nak tanya hari tu ada hilang apa-apa barang berharga tak?"

Tersentak diri ku bila ditanya seperti itu. 

"Ada. Hilang gelang emas."

Jawab ku dengan jujur walaupun rasa ragu-ragu dengan pertanyaanya.

"Kenapa ea.."

Tanya ku lagi. Perasaan ingin tahu dan pada masa yang sama berjaga-jaga dengan kata-kata ku.

"Ada gambar tak? Gambar gelang."

Bertambah tersentak ku dan hati ku berkata, "Kenapa tanya seperti ini?"

"Tak ada pulak gambarnya. Seingat saya ada kemek-kemek sikit beberapa bahagian gelang tu."


Perempuan itu mengeluarkan sesuatu dari begnya dan ada segumpal tisu berisi gelang tangan emas. Gelang emas ditunjukkan kepada ku dengan perlahan-lahan.

"Yang ini ke? Sebab ini pun ada kemek"

Gelang tangan itu ku ambil dari tangan perempuan itu. Mula membelek gelang tangan itu dengan mencari kemek seperti mana yang ada pada gelang tangan ku.

"Haah. Inilah gelang tangan saya."

Pada waktu itu, saya rasa bersyukur dan terharu gelang tangan ku itu kembali kepada ku. Perempuan yang menjumpai gelang tangan mula bercerita kepada ku.

"Saya jumpa gelang ni dalam surau hari Khamis yang lepas. Cari jugak awak tapi tak cam jadinya mana yang saya rasa muat tangan tuannya baru saya tanyakan macam mana saya tanya awak tadi. Tak berani pulak nak main tanya. Buatnya saya salah bagi pada orangnya, bersalah pulak saya. Tak ada cuba cari ke lepas hilang tu? Tunggu jugak ada orang 'up' kan notis gelang yang hilang."

Saya turut cerita dari pihak saya.

"Ohh bukan tak cari. Tapi saya tak tahu nak mulakan di mana. Saya redha dan tawakal apa yang berlaku dengan gelang emas saya ni. Terima kasih banyak-banyak ea..."

Semestinya peristiwa ini memberi ku satu impak yang besar. Berserah kepada Allah dengan rezeki yang ada. Barang yang kita ada, hanyalah 'pinjaman' semata-mata dan tidak ada yang kekal. Alhamdulillah bersyukur kepadaMu.

Ibu Maira's Dairy : Mainannya dimana-mana

Hi semua. Cerita kali ni Nisa nak cerita pasal mainan Maira yang ada dimana-mana je. Depan TV, bilik tidur, bilik mandi pun kadang-kadang a...

Cerita Panas Blog Minggu Ini