Thursday, June 28, 2012

tak semua benda kita perlu tahu kenapa


saya rasa tak semua benda kita perlu tahu kenapa sesuatu itu berlaku.. memang betul curiosity tu bagus...kadang-kadang boleh jadi jugak curiosity tu boleh memakan diri sendiri..
contoh situasi : kenapa si mamat tu cakap sorang-sorang kat dinding.

yea saya kagum ada segelintir dari kita nak tahu,kenapa si mamat tu macam tu..tapi saya percaya tak semua kita perlu tahu...dan ada kebaikannya.. dan jangan la kita kecewa jugak bila anda rasakan anda lah orang terakhir yang tahu akannya.. tak rugi ke mananya pun... kalau rakan kita lupa nak ceritakan sesuatu sepanjang penceritaannya, jangan la dipaksa-paksa nya..walaupun saya tahu ada segelintir dari kita mesti nak tahu juga cerita tu... sebab saya juga merasakan bahawa ada sebab kenapa berlaku sedemikian..

pendek cerita, ada benda tak perlu tahu,biar lah sekadar kita sahaja yang tahu.. kalau perlu diceritakan, cerita kepada orang yang kita paling percaya...dan kepada yang mendengar cerita, jaga la cerita itu sebaik-baiknya...sebab bila rakan kita bercerita..itu bermakna dia percaya akan kita.. ambil sedikit masa...renungkan apa yang berlaku sekeliling kita..tindak-tanduk kita..evaluate balik..entry ni hanya bertujuan untuk ingat-mengingati...dan juga untuk saya...

Saturday, June 23, 2012

My little sister convocation??


just a picture of her...even I just met her and Aslam (my younger brother),
already miss them..



Friday, June 22, 2012

merajuk sebab tak dapat apa yang nak..


Assalamualaikum kepada semua.. semalam telefon dengan atiya, adik saya yang si kecik umur 5 tahun tu la..
selalunya kalau saya call dia tiap-tiap malam dia akan excited, lain pulak malam tu..

"tiya, kenapa tak nak cakap dengan akak..semangat je nak gosip-gosip dengan akak.."
"ha? tak ada pape la.." (nada tak semangat)
"akak ada buat salah ke? penat ke sekolah tadi? gaduh dengan abang ke?" 
(seribu soalan bermain di minda ni)

then, tanya pada bapak...sebab dia pass kan fone kat bapak..
"bapak, nape dengan tiya tu.." saya tanya...
"owh tak ada la..sebab bapak tak belikan dia chupa chup tu.."
lalu saya menjawab, "larhhh ingat kan hape la.."

sumber : yAzid TorPedo
ke main lagi dia...merajuk dengan bapak...sampai tak ada mood nak cakap dengan kakak dia...petang nanti belikan dia chupa chup yang wrapper warna biru tu ek tiya... hahaha... sama je yang si kecik, kakak dia pun sama kuat merajuk..hahaha..opss...buat confession lak..lolsss...

Entry [lambat update] : mereka hanya mahu dihargai


Hari Bapa minggu lepas kan?? hahaha...nak update aritu tapi busy...ni pun curi-curi masa sikit buat entry...
Bapak ku berkata kepada ku "bertuah la anak-anak laki bapak nak wish Father's Day kat bapak ni ha.."

memahami perasaan bapak ku itu.. dengan kuasa leteran ku hahaha, adik yang berada di UTP menjadi mangsa untuk mendengar ceramah ringkas ku melalui telefon.. antara dialog adik dan saya..

saya : tahu tak bapak touching dengan korang sebab tak wish father's day aritu?? (provokasi)
adik : bukan tak nak...tapi kan ada orang cakap tak elok celebrate benda alah tu..
saya : larhhh kita bukan celebrate pun...just cakap kat bapak "bapak..terima kasih sebab menghantar ku belajar, berusaha mencari rezeki untuk kami, bagi kami cukup makan, minum" 
adik : ye okay baik-baik..

ha!! siap bagi dialog untuk nak cakapkan.. lagi jadi extra comel, bapak dengan nada gembira, "adik kau tu, cakap "sayang bapak!!" pastu terus letak fone...segan sangat kot hahaha"

hargai lah mereka selagi mereka masih ada.. sayangi mereka, hargai mereka... terima kasih bapak atas segala pengorbanan dan semua la...tak tahu nak balasnya macam mana..

walaupun bapak pernah gunting rambut nisa macam tempurung kelapa ni, tapi nisa tetap sayang bapak..love you always..

Tuesday, June 19, 2012

puas hati bila dapat tolong orang




Assalamualaikum kepada semua dan hye2...!! setelah seminggu ini, dalam kesibukkan dengan kerja berkumpulan dan study untuk final yang bakal menjelang tak lama lagi...saya sempat menolong beberapa orang dengan apa yang saya tahu... ada yang saya tak kenal, ada yang kenal.. tolong dengan buat analysis, bagi idea thesis projek... terima kasih kepada semua yang terlibat...sebab saya belajar banyak benda...dan saya harap saya dapat buat thesis saya sendiri dengan cemerlangnya...pengalaman yang saya sangat hergainya..

owh yea...busy dengan projek presentation, test minggu terakhir ni...maaf la...ni je entry pendek saya...mungkin untuk minggu ni...dapat la jugak saya curi-curi masa...hehehe...

terima kasih yang tak terhingga kepada follower yang baru menjejak ke sini...maaf tak dapat nak berinteraksi dengan semua orang... terima kasih jugak kepada semua la...sebab tanpa anda, blog ni tak hidup..

Sunday, June 17, 2012

Nexcare: cara penggunaan nya


Saya terima komen ni dari salah seorang pembaca saya..

maaf tak cerita lebih detail mengenai benda ini...kerana ada hal-hal yang tak dapat dielakkan..
Nexcare ni ala-ala plaster tapi untuk jerawat.. kan kita ada yang jenis nak picit je jerawat, jadi bila guna ni..jerawat tu akan remove sendiri.. jerawat yang dah 'masak' je taw..
Alhamudulillah memang berkesan la.. kebaikan guna nye, bila kita picit jerawat selalunya akan ada parut atau bekas jerwat tu kan..bila guna ni, tiada lagi kesan parut atau bekas jerawat tu..


berapa lama nak letak? sebaik-baiknya semalaman..sebelum tidur tu kan..
best kan?? senang je.... cuba la..
yang saya beli ni 7 keping kan...ada 36 keping tapi harganya pun boleh tahan la mahalnya..

Wednesday, June 13, 2012

#34 wordless wednesday


hye guys...just want to share something with all of you..


I have used it almost a year ago.. Available at Guardian Store and Watsons.
Reaction : superb!!!

Tuesday, June 12, 2012

ayat best lect 4.0


assalamualaikum kepada semua..
ayat best lect dah upgrade ke 4.0 version dengan pantasnya..
terima kasih kerana membacanya.. kali ini, ayat dinyatakan secara rawak oleh salah seorang pensyarah yang mengajar saya..

"kamu ni budak statistik...boleh buat duit dengan apa yang kamu belajar..
tak perlu kamu nak kerja susah payah part time kat fast food tu..
kamu just tolong buat data entry, data analysis..
lebih-lebih sekarang ni, ramai tengah busy dengan thesis, research report.."

sejujurnya, bila saya buat ni...saya rasa memang ini lah bidang saya minat..
setelah bertekad dari zaman matrikulasi lagi..
bagi pendapat saya, duit itu bukan la isunya..tapi kepuasan dapat menolong orang selesaikan apa yang bidang kita gunakan.. sedikit sebanyak makin mengenali behavior data..

p/s: anda juga boleh buat entry yang sama, jika ada lawak, nasihat atau apa-apa ayat yang ada di fikiran kalian mengenai lecturer kesayangan anda.. kongsi kan nya bersama..

p/s kuasa dua: ayat yang dipetik bukan la sebulat-bulatnya...tapi seakan-akan sama..harap maklum..

If My Stuff Can Talk


hye there.. Have you wonder if your stuff can talk, have feelings...?? yeah, sort of like in Toy Story..
It was actually had happen to me a long-long ago.. I said, "you...my book..why so dirty..messy..look at you.." don't think that I am crazy girl.. I just had bad day at that time... Tonnes of work and friend problems..
and could you believe it, the next day..that book disappear..for real.. 
In my mind at that time, "owh, I did said not nice thing to that book...please...come back~~" (dramatic mode) ever since that day, I believe it so.. okay, I lied..actually just a glance thought of it..hahaha..

Imagine that, you are being treat like that book...what would you say..
"I have done a lot of things to you..You can write something at me..I feel pain when ever pencil or eraser were at me.. I never complain... I'm being royal to you.."

Appreciate all stuff that you have.. each of your things sure give a sentimental value to you..but if that stuff give take huge space, better for you get rid of it..

p/s: just make short story, try it if you want...It can be whether in English or Bahasa Malaysia.. Just to test how your mind work..

Monday, June 11, 2012

Breaking Down My Favourite Blog : May Selection

hye there just want share one of my favourite blog for last month..
I mean,yeah...it's kinda late to do so...but never mind huh??


I like this blog she such a warm person..
always support others segments and give away..even she so loves to promote other's blog..
so, for her dedication to do so, I would like to promote and suggest others to come and visit to her pinkish blog.. yes indeed her blog is in Bahasa Malaysia..but I just like to make it try to promote in English..
can I do so?? <which...actually I already have done it>

so, happy promoting her!!!

The things that I learn from twitter


Hye guys... It's been awhile for me to write something here.. 
so..The things that I learn from twitter, my intention is to share with you guys.
If some of you disagree with it, I won't mind..but it just a part for me to share it.

1. The timeline is always moving. What I mean is from time to time, it is always update
    So, even you say it 10 minutes ago..it might end up at the bottom part of the timeline.

2. Most of the users dare to used BIG-BIG words. All the negative words..if you know what I mean.. no need example for this..

3. They also tend to get personal.. For example, we don't like for this one thing..then we mention it on twitter.. for some of them, they doing it well to make a statement that get more personal...they generalize it,so..it doesn't see so obvious.

I think this 3 things,it's more than enough for me to say it.. For this one, I try to use twitter to connect with my friends and say positive things.. I always remember what my parents said when I was younger, "What ever things we said..it actually reflects you.."

Friday, June 08, 2012

Review the blog with PCB


hye guys...  for today, I'm proudly presenting my review blog with Mr.PCB =)
first, we need to put PCB blog header..here we go

Then, I've already follow PCB's blog (a long-long time ago) and his facebook (checked)
He asked me, a few questions:
1) Current follower that following this blog : 202 peoples as you can see on top of the blog in the left corner and might become more and more.

2) My Choice Blog is Aesya Zealous's blog, so go check her out!! Most of her entry, I will be read it, with her cool way of drawing it.. seriously, I mean it.. I'm kinda her secret fan which now is not secret anymore hihihi

3) My expectation in blogging?? I am hoping that I will keep on blogging because that's what I like to do. I won't give up.. Learn a lot new things, make a good connection with people and at the same time I can inspire others to do so..

4) My Anime girl's link: http://anisa-mylife.blogspot.com/
owh before I forgot, you can like on Anime Girl's facebook fan page. So, it's done!!

For those who interested to do the same thing as I did, the end date is on 10th June 2012, Sunday 14th June 2012,Thursday at 11:59pm.
review blog mode


Top 5 : Kenapa best online shopping?

Sekarang ini sudah tidak asing lagi untuk online shopping. Tak kira umur, jantina mahupun kawasan kita, semua orang boleh online shopping...